Keuzes maken en Doelen behalen

Hoe komt het dat we zo veel doelen stellen maar deze niet behalen? Je hoort mensen praten over ideeën die ze hebben, maar als je ze een jaar later tegen komt zijn ze nog steeds aan het praten en geen stap verder gekomen. Dit komt omdat de doelen die gesteld worden vaak te groot zijn. Dit zorgt ervoor dat het allemaal angsten oproept, zoals: Kan ik dit wel? Ben ik wel goed genoeg?

Veel mensen schieten dan in de ‘Freeze’ modus. Hierdoor gaan mensen voor de zekerheid nóg een keer met de omgeving overleggen. Of ze gaan het businessplan herschrijven en stellen hierdoor keuzes steeds uit. Je komt dan terecht op een rotonde van keuzes, waarbij je steeds opnieuw naar alle mogelijkheden kijkt maar geen weg in slaat. “If you choose you lose” is de gedachte. Straks heb je de verkeerde keuze gemaakt en kan je niet meer terug.

Dit is echter niet waar. Twijfel is de grootste ja, maar…, die je kan bedenken. De mooiste plannen en ideeën falen juist doordat het nooit echt is gestart. Als je ervoor kiest een weg in te slaan, ben je in ieder geval begonnen. Dingen lopen onderweg toch altijd anders dan je denkt. Plannen zijn meer een blauwdruk dan een wetboek. Als je er na 10 stappen achter komt dat dit niet is wat je wil, dan weet je dat in ieder geval zeker. In plaats van dat je in gedachten alle scenario’s bedenkt. Je kunt je altijd weer omdraaien en daarna een nieuwe weg kiezen. Maar dan ben je in ieder geval wel begonnen! Je komt dan ten eerste een stuk verder dan je in het afgelopen jaar bent gekomen. Ten tweede weet je pas écht of iets een goed idee is als je het hebt geprobeerd.

Zie het als een groot experiment, dan is het doel opeens niet zo groot en belangrijk meer. Dit geeft de ruimte om gewoon allemaal dingen te proberen. Als het ene niet lukt probeer je weer iets anders, iedere dag een stukje. Door het iedere dag een stukje beter te doen dan de dag ervoor, maak je uiteindelijk veel grotere stappen dan met rennen en dan weer stilstaan, Kaizen wordt dit in Japan genoemd. Dit maakt het makkelijker om actie te ondernemen omdat een bladzijde schrijven veel minder spannend voelt als een boek schrijven. Hierdoor hoef je niet opeens radicaal te veranderen maar ben je wel een stukje dichter bij je doel.

Dus wil jij je doelen behalen? Begin dan met één ding en probeer dit iedere dag een stukje beter te doen.