Hoe het gebruiken van karaktereigenschappen zorgt voor meer energie op het werk.

Veel leidinggevenden willen dat hun medewerkers energie krijgen uit hun werk, zich kunnen ontwikkelen en met plezier naar het werk gaan. Dit zorgt voor blije medewerkers, een fijne sfeer op het werk en minder ziekteverzuim. Maar hoe zorg je ervoor dat medewerkers dit ervaren?

In de positieve psychologie is hier veel onderzoek naar gedaan. Het VIA Institute heeft in verschillende landen gezocht naar eigenschappen die in iedere cultuur als positief worden ervaren.

 • Hieruit zijn 6 eigenschappen naar voren gekomen:
  Wijsheid en kennis
  Moed
  Mede menselijkheid
  Rechtvaardigheid
  Gematigdheid
  Spiritualiteit

Omdat dit vrij algemene termen zijn hebben onderzoekers gekeken welke karaktereigenschappen (character strengths) hieronder liggen. Deze zijn o.a creativiteit, bescheidenheid en zelfdiscipline. Door middel van vragenlijsten kan je kijken welke karaktereigenschappen belangrijk zijn voor een persoon. Vaak zijn dit eigenschappen die personen onbewust al vaak inzetten.

Als iemand nieuwsgierigheid als belangrijkste eigenschap heeft dan stelt deze persoon vaak vragen en zoekt dingen uit. Als bescheidenheid de belangrijkste eigenschap is zet deze persoon de anderen vaak in de spotlight en is het de stille kracht achter het bedrijf. Een van de manieren om medewerkers te motiveren is door hun Character Strengths (karaktereigenschappen) te erkennen en bewust in te laten zetten in hun werk.

Mensen die hun karaktereigenschappen dagelijks inzetten hebben volgens onderzoek 6x meer kans om engagement te ervaren op werk, zijn 8% productiever en nemen 15% minder snel ontslag. Daarnaast zijn deze personen veel blijer in hun dagelijks leven. Vaak denken we dat deze karaktereigenschappen niet allemaal ingezet kunnen worden in het dagelijks werk. Omdat de taken die er gedaan moeten worden hier niet bij passen. Echter is hier hier meer ruimte voor dan verwacht.

Als dankbaarheid iemands belangrijkste karaktereigenschap is kan deze persoon bijvoorbeeld benoemen wat er allemaal al goed gaat in een bedrijf en wat voor een meerwaarde andere collega’s hebben. Of als humor de karaktereigenschap is kan deze persoon iets grappigs bedenken om meer humor op de afdeling te krijgen.
Hierdoor kunnen medewerkers eerder hun unieke eigenschappen inzetten op het werk wat energie geeft en waardoor ze ook makkelijker omgaan met de lastige uitdagingen dat het werk heeft. Hoe ga jij zorgen dat jouw medewerkers hun karaktereigenschappen in kunnen zetten op je werk? Op deze website kun je gratis vragenlijsten afnemen om erachter te komen welke karaktereigenschappen jouw medewerkers hebben. https://www.viacharacter.org/survey/account/register

Wil je met jouw team ook meer gedaan krijgen? Wij hebben diverse trajecten om je medewerkers op een doeltreffende manier te prikkelen, te energizen en blijvend tot actie te komen. Meer weten? Neem contact met ons op via info@ondernemenmetballen.nl voor een try-out sessie!